Het afgelopen jaar zag het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) vanwege corona een flinke afname in het aantal ingeleverde drugs. Met name partydrugs zoals ecstasy werden minder ingeleverd mogelijk doordat festivals niet doorgingen. Ten opzichte van 2019 is er na jaren voor het eerst ook een lichte daling te zien in de gemiddelde MDMA-dosering per pil. Dat blijkt uit het jaarbericht 2020 van het DIMS.

Het jaarbericht 2020 rapporteert onder andere de gevonden concentraties en doseringen van de bij het DIMS meest ingeleverde drugs. Met 32 testlocaties verspreid over alle provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. Het gezamenlijke doel is om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs en te signaleren en te waarschuwen voor extra gezondheidsrisico’s.

Minder samples

De COVID-19 pandemie heeft in 2020 veel invloed gehad op het DIMS, zowel op de organisatie zelf als op het middelenaanbod. Testlocaties zijn veelal open geweest, maar door de diverse coronamaatregelen waren de mogelijkheden om te testen beperkter dan voorheen. De ruim achtduizend aangeleverde samples zijn echter voldoende om de drugsmarkt goed te kunnen monitoren en te kunnen concluderen dat er in het afgelopen jaar geen grote veranderingen zichtbaar zijn geweest in de daadwerkelijke inhoud van de ingeleverde drugs. Alleen de gemiddelde MDMA-dosering in pillen verkocht als ecstasy was in 2020 met 166 mg iets lager dan in 2019 toen het nog gemiddeld 172 mg was. Alsnog is 166 mg een extreem hoge dosering; alleen in 2018 en 2019 bevatte ecstasypillen gemiddeld meer MDMA.

Cocaïne

In 2020 betrof elf procent van het totaal aantal aangeleverde samples cocaïne. De zuiverheid van cocaïne staat net als in 2019 op recordhoogte terwijl de prijs stabiel bleef. De gemiddelde concentratie cocaïne is in 2020 met 69% exact gelijk gebleven met vorig jaar. De gemiddelde prijs per gram betrof net zoals vorige jaren iets meer dan 50 euro. Dit kan wijzen op een ruime beschikbaarheid van cocaïne op de drugsmarkten.

Vergroot lettertype
Scroll naar top