Jaarbericht DIMS 2023: Meer 3-MMC ingeleverd bij de testservices

Home Jaarbericht DIMS 2023: Meer 3-MMC ingeleverd bij de testservices
NRC checkt: ‘Nederland is koploper in de drugshandel via internet’

In 2023 werden er meer samples ingeleverd die gekocht waren als 3-MMC bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem). Maar één derde van deze samples bleek ook écht 3-MMC te zijn. Ondanks dat er meer 3-MMC is ingeleverd, blijft ecstasy veruit de meest ingeleverde drug bij onze testservices.

In het DIMS jaarbericht van 2023 kan je lezen wat de gemiddelde sterkte van de meest ingeleverde drugs zijn. Ook is er voor deze drugs te vinden wat de zuiverheid is.

Ecstasypillen worden het meest ingeleverd

Ongeveer zestig procent van de ingeleverde samples waren gekocht als ecstasypillen. De werkzame drug in ecstasypillen is MDMA. In 2023 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA in een ecstasypil  138 milligram. Dit verschilt nauwelijks met het jaar ervoor (136 milligram). Deze gemiddelde hoeveelheid MDMA in een ecstasypil is nog steeds veel. Dit betekent dat de gemiddelde ecstasypil in Nederland sterk is.

In Nederland is er nog steeds een spreiding van de hoeveelheid MDMA in ecstasypillen. Deze spreiding betekent dat de ene ecstasypil een stuk sterker is dan een andere ecstasypil. Van alle geteste ecstasypillen heeft de helft tussen de 117 en 163 milligram MDMA. Maar ook in 2023 hebben we weer uitschieters gevonden die veel meer MDMA hadden.


Voor één van deze uitschieters werd eind 2023 een red alert afgegeven. Deze ecstasypil had namelijk extreem veel MDMA. Deze pil bevatte gemiddeld meer dan 300 mg MDMA. Dit is ruim twee keer meer dan de gemiddelde hoeveelheid MDMA die we in 2023 hebben gevonden. Het kan levensbedreigend zijn om zulke grote hoeveelheden MDMA in te nemen.

Eén derde van de 3-MMC samples bevat ook echt 3-MMC

In 2023 is het aantal samples dat is ingeleverd als 3-MMC verdubbeld in vergelijking met 2022. Maar één derde (30%) van deze samples bleek ook echt 3-MMC te zijn. In plaats van 3-MMC zat er vaak 2-MMC of 3-CMC in de samples.


Hoeveelheid LSD op zegels afgenomen

Iets meer dan één procent van alle ingeleverde samples bij het DIMS was gekocht als LSD. In de afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid LSD op zegels afgenomen, van gemiddeld 93 microgram in 2019 naar 54 microgram in 2023.

Cocaïne even sterk als in 2022

In 2023 is ruim vijf procent van de ingeleverde samples verkocht als cocaïne. De stijging in de gemiddelde sterkte van cocaïne van de afgelopen tien jaar zet niet door. In 2023 bevat een cocaïnesample gemiddeld 72% cocaïne. Ook de prijs blijft met gemiddeld bijna 52 euro per gram constant.

Meer bezoekers in 2023

Het aantal bezoekers die drugs lieten testen het in 2023 weer verder gestegen in vergelijking met 2022. De stijging van het aantal bezoekers bij de testservice komt doordat er in 2023 geen coronamaatregelen meer waren. In begin 2022 was dit namelijk nog wel zo.


Wil je meer weten?

  • Our annual report is also available in English.
  • De monitor drugs incidenten (MDI) houdt cijfers bij over incidenten waarbij drugs een rol spelen.
  • In de nationale drug monitor (NDM) kan je meer cijfers en trends vinden over drugs en middelengebruik.

Scroll naar boven