Home Nieuws

Nieuws

Wat gebeurt er als je met drugs wordt gepakt op een festival?

Festivalseizoen: kom eerder naar de drugstestservice

Tijdens het festivalseizoen is het altijd erg druk bij de drugstestservice. We ontvangen zoveel samples dat niet alles een uitslag kan krijgen. Kom daarom eerder naar de testservice dan je gewend bent. Als je vier weken voordat je de uitslag nodig hebt naar de testservice komt, dan heb je de grootste kans dat je op tijd een uitslag krijgt.

Wil je drugs testen voor een feest het komende festivalseizoen? Let er dan op dat het tijdens deze periode drukker is dan je gewend bent. Dit betekent dat je vaak langer moet wachten voordat je aan de beurt bent. Ook kan het helaas gebeuren dat je geen uitslag krijgt. De meeste testlocaties zijn maar één dag per week open. Klik op de link onderaan de pagina om te zien wanneer de testlocatie bij jou in de buurt open is.

⚠️ Je sample krijgt misschien geen uitslag

We kunnen helaas niet kunnen garanderen dat jouw sample een uitslag krijgt. Dit komt omdat we teveel samples binnen krijgen. We doen wel ons best om je iets te vertellen over je sample. Toch komt het weleens voor dat we helemaal geen informatie kunnen geven over jouw sample. In dat geval heb je helemaal geen uitslag.

🚩 Je krijgt je sample niet terug

Als jouw sample is ingeleverd voor een laboratorium analyse, dan krijg je je sample niet terug. Ook niet als jouw sample geen uitslag heeft gekregen.

Langer wachten bij de testservice

Omdat het zo druk is, kan het zijn dat je lang moet wachten voor je aan de beurt bij de testlocatie. Onze excuses voor het ongemak en alvast bedankt voor het wachten.

Vind een locatie bij jou in de buurt

Op onze pagina met de openingstijden van de testlocaties kan je bekijken wanneer de drugstestservice bij jou in de buurt open is.

Festivalseizoen: kom eerder naar de drugstestservice Meer lezen »

NRC checkt: ‘Nederland is koploper in de drugshandel via internet’

Jaarbericht DIMS 2022: een recordaantal bezoekers bij de testservices

Het afgelopen jaar meldde een recordaantal bezoekers zich bij de verschillende testservices van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Ook het aantal ingeleverde drugs was hoger dan ooit.

Met 32 testlocaties verspreid over alle Nederlandse provincies bestaat het DIMS uit een landelijk netwerk van testinstellingen. Het gezamenlijke doel is om inzicht te krijgen in de markt van illegale drugs en te waarschuwen voor extra gezondheidsrisico’s indien hiervan sprake is. In het jaarbericht 2022 van het DIMS kan men onder andere lezen wat de huidige stand van zaken is wat betreft de gemiddelde sterkte en zuiverheid van de meest ingeleverde drugs.

In 2022 had het DIMS een recordaantal van 18.377 bezoekers. Bijna tweederde van de ingeleverde drugs was gekocht als ecstasypil. Alhoewel er een lichte daling te zien is in de gemiddelde MDMA-dosering per pil, is een ecstasypil met gemiddeld 136 milligram nog steeds erg sterk.

’Nadat in het voorjaar van 2022 de laatste coronamaatregelen werden opgeheven kwam het uitgaansleven op gang. In vergelijking met de jaren ervoor zagen we een record aantal bezoekers bij onze DIMS testlocaties. Met name ecstasyspillen werden weer veelvuldig ingeleverd. Bij het DIMS vinden we het belangrijk dat bezoekers naast het testen, ook  goede voorlichting van onze preventieprofessionals krijgen over de risico’s van drugsgebruik.’

-Laura Smit-Rigter, Landelijk coördinator DIMS

3-MMC

In 2022 werd de drug 3-MMC bijna drie keer zoveel ingeleverd bij het DIMS vergeleken met 2021. Twee procent van alle ingeleverde drugs was gekocht als 3-MMC. In oktober 2021 werd 3-MMC op lijst II van de Opiumwet  geplaatst. In de loop van 2022 werd er steeds minder vaak 3-MMC aangetroffen in de ingeleverde poeders. In plaats van 3-MMC werd er vooral 3-CMC of 2-MMC , stoffen die op dit moment niet op de Opiumlijst staan, in de poeders gevonden.


Cocaïne

Vijf procent van alle ingeleverde drugs bij het DIMS was gekocht als cocaïne. De zuiverheid van cocaïne is al enige jaren zeer hoog, wat betekent dat er relatief weinig andere versnijdingsmiddelen in zitten. Gemiddeld was de sterkte in 2022 gestegen naar maar liefst 74%.Daarnaast bleek in 2022 de cocaïne ook minder vaak vervuild met andere psychoactieve stoffen, zoals levamisol. De gemiddelde prijs per gram betrof net zoals vorig jaar iets meer dan 50 euro.


Wil je meer weten?

  • Our annual report is also available in English.
  • De monitor drugs incidenten (MDI) houdt cijfers bij over incidenten waarbij drugs een rol spelen.
  • In de nationale drug monitor (NDM) kan je meer cijfers en trends vinden over drugs en middelengebruik.

Jaarbericht DIMS 2022: een recordaantal bezoekers bij de testservices Meer lezen »

Beperkte mogelijkheid om cannabis te testen bij klachten na gebruik

Sinds eind oktober 2020 hebben we verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA. Na gebruik van deze vervuilde hasj en wiet kunnen al snel ernstige bijwerkingen optreden. Standaard mag het DIMS geen cannabis analyseren, gebruikers kunnen daarom alleen cannabissamples die gebruikt zijn met nare effecten laten testen bij het DIMS.

Effecten en risico’s

De vervuilde monsters verschillen qua uiterlijk niet of nauwelijks van niet vervuilde hasj of wiet. De effecten van MDMB-4en-PINACA zijn echter veel sterker dan die van THC, de werkzame stof in hasj en wiet. Zo kunnen na gebruik van zeer kleine hoeveelheden al evenwichtsstoornissen, angst, paranoia, hallucinaties en hartritmestoornissen optreden. Dit kan ook uitmonden in snel verlies van bewustzijn, of juist in agitatie, gewelddadig en/of psychotisch gedrag. Ook zijn er in de afgelopen jaren in andere landen verschillende sterfgevallen gemeld die met MDMB-4en-PINACA waren geassocieerd. Vooralsnog zijn er in Nederland geen sterfgevallen of levensbedreigende incidenten met ziekenhuisopname bekend. Wel gaven enkele gebruikers na gebruik van zeer kleine hoeveelheden melding van duizeligheid, extreme angst en paniekgerelateerde klachten.

Wat is het advies aan gebruikers?

Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig met het gebruik van hasj en wiet. Neem minder dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld één trekje van een joint, en wacht dan een minuut of 10. Indien je vreemde of onverwachte effecten merkt en last krijgt van nare bijwerkingen, stop dan met gebruik en zoek zo nodig (medische) hulp. Laat achteraf het monster testen bij het DIMS (zie voor testadressen https://www.drugs-test.nl/waar-testen). Consumenten van cannabis of andere drugs kunnen de Red Alert app downloaden zodat ze direct op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs.

Meer weten? Wat zijn synthetische cannabinoïden? | DRUGSinfo.nl

Beperkte mogelijkheid om cannabis te testen bij klachten na gebruik Meer lezen »

Scroll naar boven