Home Nieuws

Testen rond de feestdagen

Rond kerst en oud & nieuw is ons laboratorium gesloten. Hierdoor kan het DIMS minder drugs testen. Ook kan het langer duren voordat je een uitslag hebt. Zorg er dus voor dat je je drugs ruim van tevoren komt testen, als je van plan bent om tijdens de feestdagen te gebruiken.

  • Wil je voor de feestdagen drugs testen: zorg dat je ze in de week van 5 December langsbrengt bij een testservice, In de week van 12 December is er minder lab capaciteit, en rond kerst is ons lab helemaal dicht.
  • Wil je in de tweede helft van December toch drugs testen? Dan zal je langer op een uitslag moeten wachten dan je van ons gewend bent.
  • In de eerste weken van januari moet het DIMS werken met beperkte capaciteit. Dit betekent dat niet alle samples een labuitslag zullen krijgen. We geven hierbij prioriteit aan drugs die het grootste risico vormen.

Testen kan vaak weer op inloop

Om drugs te testen moest je tijdens de laatste lockdown van tevoren een afspraak maken. Nu de regels versoepeld zijn kan je op de meeste plekken weer zonder het maken van een afspraak terecht. Op deze pagina vind je de locaties van onze test-services, en of je er zonder afspraak terecht kan .

Jaarbericht DIMS 2021 uit: MDMA-doseringen in ecstasypillen minder extreem, maar nog steeds erg hoog.

Het afgelopen jaar ontving het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) 10.302 drugssamples. Ruim de helft daarvan bestond uit ecstacypillen. Dat blijkt uit het DIMS Jaarbericht 2021.Ecstacypillen in Nederland staan erom bekend erg sterk te zijn, vanwege de extreem hoge MDMA-dosering. In 2021 nam de sterkte – net als in 2020 – af ten opzichte van de jaren daarvoor. Maar dat betekent niet dat gebruik minder risico’s met zich meebrengt, zegt wetenschappelijk medewerker Ruben Vrolijk. “Volgens elke objectieve maatstaaf bevatten ecstasypillen gemiddeld echter nog altijd een zeer hoge dosering MDMA.”

Het DIMS Jaarbericht 2021 rapporteert onder meer de gevonden concentraties en doseringen van de bij het DIMS meest ingeleverde drugs. De cijfers in het jaarbericht gaan alleen over ingeleverde drugs bij de testservices en dus niet over het totale gebruik in Nederland.

Het DIMS-bureau is ondergebracht bij het Trimbos-instituut. Het coördineert het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het DIMS verzamelt informatie via een landelijk netwerk van twaalf deelnemers met 32 testlocaties in Nederland, veelal instellingen voor verslavingszorg. Nederlanders kunnen daar hun drugs laten testen op inhoud. Op die manier heeft het DIMS een goed beeld van de nieuwe middelen die de Nederlandse drugsgebruiker uitprobeert. Dit geldt ook voor de kwaliteit en samenstelling van bestaande middelen. Het doel is om te signalen en te waarschuwen voor extra gezondheidsrisico’s. Daarnaast is het voor instellingen een goede manier om in contact te komen met potentiële gebruikers en hen informatie te geven over de risico’s van drugsgebruik.

Drugs over het algemeen sterk

In 2021 veranderde er weinig wat betreft de inhoud van drugsmonsters. Veel drugs zijn al jaren behoorlijk sterk in Nederland, en ook 2021 was hier geen uitzondering op. Zo werd voor cocaïne de hoogste gemiddelde concentratie ooit gemeten: 71 procent. Dit bekent dat de cocaine erg sterk is. Ecstasypillen bevatten in 2021 gemiddeld 148 mg MDMA. Dit is minder dan in 2019 (172 mg) en 2020 (168 mg), maar is nog steeds een zeer hoge dosering. Dat zorgt voor gezondheidsrisico’s. Zo is de kans op oververhitting groter als er een hogere dosering MDMA in de pil zit. “Als xtc een bijsluiter zou hebben, dan zou er staan dat je in een zeer zeldzame gevallen kan overlijden. Dat besef is er helaas nog niet altijd”, zegt Ruben Vrolijk. Over het algemeen zijn Nederlandse drugs naast sterk ook relatief goedkoop.

2C-B na ecstasy de meest geteste drug

In 2021 was de hallucinogene drug 2C-B na ecstasy de meest ingeleverde drug bij het DIMS. Het is een middel dat de afgelopen jaren steeds vaker wordt ingeleverd  bij testservices. Het middel kan – afhankelijk van de dosering – zowel stimulerende als hallucinogene effecten hebben. In 2021 bevatte een 2C-B pil gemiddeld 11 mg 2C-B. Dit is al jaren relatief constant. Dat 2C-B pillen, net als andere drugs, soms vervuild kunnen zijn of vervangen kunnen worden door toevoeging van een extra gevaarlijke stof bleek in april van 2021. Diverse mensen werden toen onwel door de aanwezigheid van een veel sterker tripmiddel in pillen verkocht als 2C-B, namelijk DOC. Na een waarschuwing van het DIMS  zijn deze pillen gelukkig snel van de markt verdwenen

Klik hier om naar het jaarbericht te gaan

Beperkte mogelijkheid om cannabis te testen bij klachten na gebruik

Sinds eind oktober 2020 hebben we verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA. Na gebruik van deze vervuilde hasj en wiet kunnen al snel ernstige bijwerkingen optreden. Standaard mag het DIMS geen cannabis analyseren, gebruikers kunnen daarom alleen cannabissamples die gebruikt zijn met nare effecten laten testen bij het DIMS.

Effecten en risico’s

De vervuilde monsters verschillen qua uiterlijk niet of nauwelijks van niet vervuilde hasj of wiet. De effecten van MDMB-4en-PINACA zijn echter veel sterker dan die van THC, de werkzame stof in hasj en wiet. Zo kunnen na gebruik van zeer kleine hoeveelheden al evenwichtsstoornissen, angst, paranoia, hallucinaties en hartritmestoornissen optreden. Dit kan ook uitmonden in snel verlies van bewustzijn, of juist in agitatie, gewelddadig en/of psychotisch gedrag. Ook zijn er in de afgelopen jaren in andere landen verschillende sterfgevallen gemeld die met MDMB-4en-PINACA waren geassocieerd. Vooralsnog zijn er in Nederland geen sterfgevallen of levensbedreigende incidenten met ziekenhuisopname bekend. Wel gaven enkele gebruikers na gebruik van zeer kleine hoeveelheden melding van duizeligheid, extreme angst en paniekgerelateerde klachten.

Wat is het advies aan gebruikers?

Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig met het gebruik van hasj en wiet. Neem minder dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld één trekje van een joint, en wacht dan een minuut of 10. Indien je vreemde of onverwachte effecten merkt en last krijgt van nare bijwerkingen, stop dan met gebruik en zoek zo nodig (medische) hulp. Laat achteraf het monster testen bij het DIMS (zie voor testadressen https://www.drugs-test.nl/waar-testen). Consumenten van cannabis of andere drugs kunnen de Red Alert app downloaden zodat ze direct op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs.

Meer weten? Wat zijn synthetische cannabinoïden? | DRUGSinfo.nl

Scroll naar top