Home Nieuws

Nieuws

Doe mee aan het onderzoek naar welzijn en gezondheid in de swingerscène 

Ben jij actief als swinger en gebruik je drugs in deze setting? Wil je een bijdrage leveren aan het onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van swingers? Vul dan de vragenlijst van Stichting Mainline in! Invullen kost ongeveer 15 minuten.

Stichting Mainline wil graag de swingerscène beter ondersteunen

Stichting Mainline wil graag objectieve en gerichte voorlichting geven. De swingerscène is grotendeels verborgen voor professionals in de gezondheidzorg. Met dit onderzoek wil mainline de swingersgemeenschap beter ondersteunen en toegang geven tot benodigde informatie.

Je kan meedoen als je:

  • 18 jaar of ouder bent
  • In Nederland woont
  • Minstens 3x drugs hebt gebruikt tijdens seks, in de afgelopen 4 maanden
  • Ervaring hebt in de swingerscène 

Wil jij een bijdrage leveren aan de informatievoorziening voor swingers en professionals laten weten waar ondersteuning nodig is? Vul dan de vragenlijst van stichting Mainline in!

Doe mee aan het onderzoek naar welzijn en gezondheid in de swingerscène  Meer lezen »

⚠️Red alert: Namaak-oxycodonpillen met het levensgevaarlijke isotonitazepyne in omloop

Afgelopen vrijdag is er in Nederland iemand overleden bij wie namaak-oxycodonpillen zijn aangetroffen. Deze pillen waren online aangekocht als pijnmedicatie zonder doktersrecept. Uit analyse van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) blijkt dat deze pillen de nitazeen isotonitazepyne bevatten. Ze bevatten géén oxycodon. Het gebruik van dit soort oxycodonpillen kan levensgevaarlijk zijn, omdat ze nitazenen kunnen bevatten. Zo heeft het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) onlangs protonitazeen gevonden in een namaak-oxycodonpil die ook online gekocht was

Groter risico op overdosering na gebruik van nitazenen

Isotonitazepyne en andere nitazenen zijn synthetische opioïde pijnstillers die veel sterker zijn dan bijvoorbeeld fentanyl, oxycodon of morfine. Daarnaast werken nitazenen een stuk langer dan veel andere sterke synthetische opioïde pijnstillers. Hierdoor is er een groter risico op overdosering. Een paar milligram kan al voor serieuze gezondheidsrisico’s zorgen, zoals problemen met ademhaling. Dit kan ertoe leiden dat iemand overlijdt.

Schakel medische hulp in bij onwel worden

Als iemand onwel wordt na gebruik van oxycodon, schakel dan direct de medische hulpdiensten in. Bel 112, geef aan dat het gaat om synthetische opioïde pijnstillers en vraag om naloxon. Naloxon wordt namelijk gegeven bij overdoseringen met synthetische opioïde pijnstillers.

Gebruik geen online aangekochte oxycodon

Het gebruik van online gekochte medicijnen, zoals oxycodon, kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zie voor meer informatie Online medicijnen | Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Heb je vragen over het gebruik van oxycodon?

Gebruik je (pijn)medicatie die je online hebt gekocht? Bespreek dit dan met je (huis)arts. Heb je vragen over drugsgebruik of maak jij je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel de drugsinfolijn op 0900-1995 of ga naar www.drugsinfo.nl

Blijf op de hoogte via de RA app

Download de Red Alert app om direct op de hoogte gehouden te worden van extra riskante drugs en het verloop van lopende waarschuwingen.

Lees het volledige nieuwsbericht op www.trimbos.nl 

⚠️Red alert: Namaak-oxycodonpillen met het levensgevaarlijke isotonitazepyne in omloop Meer lezen »

NRC checkt: ‘Nederland is koploper in de drugshandel via internet’

Jaarbericht DIMS 2023: Meer 3-MMC ingeleverd bij de testservices

In 2023 werden er meer samples ingeleverd die gekocht waren als 3-MMC bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem). Maar één derde van deze samples bleek ook écht 3-MMC te zijn. Ondanks dat er meer 3-MMC is ingeleverd, blijft ecstasy veruit de meest ingeleverde drug bij onze testservices.

In het DIMS jaarbericht van 2023 kan je lezen wat de gemiddelde sterkte van de meest ingeleverde drugs zijn. Ook is er voor deze drugs te vinden wat de zuiverheid is.

Ecstasypillen worden het meest ingeleverd

Ongeveer zestig procent van de ingeleverde samples waren gekocht als ecstasypillen. De werkzame drug in ecstasypillen is MDMA. In 2023 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA in een ecstasypil  138 milligram. Dit verschilt nauwelijks met het jaar ervoor (136 milligram). Deze gemiddelde hoeveelheid MDMA in een ecstasypil is nog steeds veel. Dit betekent dat de gemiddelde ecstasypil in Nederland sterk is.

In Nederland is er nog steeds een spreiding van de hoeveelheid MDMA in ecstasypillen. Deze spreiding betekent dat de ene ecstasypil een stuk sterker is dan een andere ecstasypil. Van alle geteste ecstasypillen heeft de helft tussen de 117 en 163 milligram MDMA. Maar ook in 2023 hebben we weer uitschieters gevonden die veel meer MDMA hadden.


Voor één van deze uitschieters werd eind 2023 een red alert afgegeven. Deze ecstasypil had namelijk extreem veel MDMA. Deze pil bevatte gemiddeld meer dan 300 mg MDMA. Dit is ruim twee keer meer dan de gemiddelde hoeveelheid MDMA die we in 2023 hebben gevonden. Het kan levensbedreigend zijn om zulke grote hoeveelheden MDMA in te nemen.

Eén derde van de 3-MMC samples bevat ook echt 3-MMC

In 2023 is het aantal samples dat is ingeleverd als 3-MMC verdubbeld in vergelijking met 2022. Maar één derde (30%) van deze samples bleek ook echt 3-MMC te zijn. In plaats van 3-MMC zat er vaak 2-MMC of 3-CMC in de samples.


Hoeveelheid LSD op zegels afgenomen

Iets meer dan één procent van alle ingeleverde samples bij het DIMS was gekocht als LSD. In de afgelopen vijf jaar is de hoeveelheid LSD op zegels afgenomen, van gemiddeld 93 microgram in 2019 naar 54 microgram in 2023.

Cocaïne even sterk als in 2022

In 2023 is ruim vijf procent van de ingeleverde samples verkocht als cocaïne. De stijging in de gemiddelde sterkte van cocaïne van de afgelopen tien jaar zet niet door. In 2023 bevat een cocaïnesample gemiddeld 72% cocaïne. Ook de prijs blijft met gemiddeld bijna 52 euro per gram constant.

Meer bezoekers in 2023

Het aantal bezoekers die drugs lieten testen het in 2023 weer verder gestegen in vergelijking met 2022. De stijging van het aantal bezoekers bij de testservice komt doordat er in 2023 geen coronamaatregelen meer waren. In begin 2022 was dit namelijk nog wel zo.


Wil je meer weten?

  • Our annual report is also available in English.
  • De monitor drugs incidenten (MDI) houdt cijfers bij over incidenten waarbij drugs een rol spelen.
  • In de nationale drug monitor (NDM) kan je meer cijfers en trends vinden over drugs en middelengebruik.

Jaarbericht DIMS 2023: Meer 3-MMC ingeleverd bij de testservices Meer lezen »

Wat gebeurt er als je met drugs wordt gepakt op een festival?

Festivalseizoen: kom eerder naar de drugstestservice

Tijdens het festivalseizoen is het altijd erg druk bij de drugstestservice. We ontvangen zoveel samples dat niet alles een uitslag kan krijgen. Kom daarom eerder naar de testservice dan je gewend bent. Als je vier weken voordat je de uitslag nodig hebt naar de testservice komt, dan heb je de grootste kans dat je op tijd een uitslag krijgt.

Wil je drugs testen voor een feest het komende festivalseizoen? Let er dan op dat het tijdens deze periode drukker is dan je gewend bent. Dit betekent dat je vaak langer moet wachten voordat je aan de beurt bent. Ook kan het helaas gebeuren dat je geen uitslag krijgt. De meeste testlocaties zijn maar één dag per week open. Klik op de link onderaan de pagina om te zien wanneer de testlocatie bij jou in de buurt open is.

⚠️ Je sample krijgt misschien geen uitslag

We kunnen helaas niet kunnen garanderen dat jouw sample een uitslag krijgt. Dit komt omdat we teveel samples binnen krijgen. We doen wel ons best om je iets te vertellen over je sample. Toch komt het weleens voor dat we helemaal geen informatie kunnen geven over jouw sample. In dat geval heb je helemaal geen uitslag.

Je krijgt je sample niet terug

Als jouw sample is ingeleverd voor een laboratorium analyse, dan krijg je je sample niet terug. Ook niet als jouw sample geen uitslag heeft gekregen.

Langer wachten bij de testservice

Omdat het zo druk is, kan het zijn dat je lang moet wachten voor je aan de beurt bij de testlocatie. Onze excuses voor het ongemak en alvast bedankt voor het wachten.

Vind een locatie bij jou in de buurt

Op onze pagina met de openingstijden van de testlocaties kan je bekijken wanneer de drugstestservice bij jou in de buurt open is.

Festivalseizoen: kom eerder naar de drugstestservice Meer lezen »

Beperkte mogelijkheid om cannabis te testen bij klachten na gebruik

Sinds eind oktober 2020 hebben we verschillende hasj- en wietmonsters geanalyseerd die vervuild bleken te zijn met de synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA. Na gebruik van deze vervuilde hasj en wiet kunnen al snel ernstige bijwerkingen optreden. Standaard mag het DIMS geen cannabis analyseren, gebruikers kunnen daarom alleen cannabissamples die gebruikt zijn met nare effecten laten testen bij het DIMS.

Effecten en risico’s

De vervuilde monsters verschillen qua uiterlijk niet of nauwelijks van niet vervuilde hasj of wiet. De effecten van MDMB-4en-PINACA zijn echter veel sterker dan die van THC, de werkzame stof in hasj en wiet. Zo kunnen na gebruik van zeer kleine hoeveelheden al evenwichtsstoornissen, angst, paranoia, hallucinaties en hartritmestoornissen optreden. Dit kan ook uitmonden in snel verlies van bewustzijn, of juist in agitatie, gewelddadig en/of psychotisch gedrag. Ook zijn er in de afgelopen jaren in andere landen verschillende sterfgevallen gemeld die met MDMB-4en-PINACA waren geassocieerd. Vooralsnog zijn er in Nederland geen sterfgevallen of levensbedreigende incidenten met ziekenhuisopname bekend. Wel gaven enkele gebruikers na gebruik van zeer kleine hoeveelheden melding van duizeligheid, extreme angst en paniekgerelateerde klachten.

Wat is het advies aan gebruikers?

Zeker tijdens deze coronacrisis is gebruik van drugs onverstandig. Gebruik je toch? Wees dan extra voorzichtig met het gebruik van hasj en wiet. Neem minder dan je normaal gebruikt, bijvoorbeeld één trekje van een joint, en wacht dan een minuut of 10. Indien je vreemde of onverwachte effecten merkt en last krijgt van nare bijwerkingen, stop dan met gebruik en zoek zo nodig (medische) hulp. Laat achteraf het monster testen bij het DIMS (zie voor testadressen https://www.drugs-test.nl/waar-testen). Consumenten van cannabis of andere drugs kunnen de Red Alert app downloaden zodat ze direct op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs.

Meer weten? Wat zijn synthetische cannabinoïden? | DRUGSinfo.nl

Beperkte mogelijkheid om cannabis te testen bij klachten na gebruik Meer lezen »

Scroll naar boven